Computerworld Online april 2002

Farum-udbud skræddersyet til KMD

Der har aldrig været tale om reel konkurrence om Farums IT-system, efter kommunen fyrede Columbus IT Partner. Kommunen havde på forhånd besluttet sig, mener flere IT-leverandører, der undrer sig over, at udbudsmaterialet var som skræddersyet til KMD. Farum afviser. Alle havde en chance, mener kommunen.


Af Dan Jensen

Først var de fjender. Nu er de tæt på at blive perlevenner, der sover i ske.

Farum Kommune var så interesseret i at få KMD med i seng, at kommunens udbudsmateriale på dens nye IT-system var så skræddersyet til den kommune-ejede IT-kæmpe, at alternative leverandører helt afstod fra at byde.

På trods af, at diverse udbudsregler og al formalia blev overholdt, var der nemlig kun én leverandør, der reelt kunne honorere Farum Kommunes krav.

Derfor vurderede de alternative leverandører hurtigt, at det ville det være spild af penge at byde ind på opgaven.

De kunne derfor blot se til, mens million-ordren uden videre dikkedarer som ventet tikkede ind i KMD's ordrebog.

- Det er åbenlyst, at det, som Farum Kommune ønskede, var én enkelt leverandør, der kunne levere et væg-til-væg tæppe. Det kan kun KMD. Efter vores opfattelse har udbuddet været rettet alene mod KMD. Vi har været inde og vurdere udbuddet, men ville ikke byde. Vi mener, at resultatet var givet på forhånd, siger administrerende direktør i kommune-leverandøren Fujitsu Invia, Morten Svendsen, til Computerworld Online.

Rettet alene mod KMD
Hasteudbuddet blev sat i værk i påsken, da Farum Kommune sendte sin hidtidige IT-leverandør Columbus IT Partner ud i kulden med et kontant spark bagi med beskyldninger om, at selskabets system ikke fungerede.

Det gjorde en ende på den aftale, som kommunes omstridte borgmester Peter Brixtofte (V) og Columbus indgik i en licitation med stærke politiske undertoner i 1998 kort tid efter, at Peter Brixtofte havde meldt Farum ud af Kommunernes Landsforening, der ejer KMD.

Turbo-udbuddet efter bruddet med Columbus omfattede alle kommunens omkring 40 delsystemer, som skulle sættes i drift umiddelbart efter den fire-årige kontrakt er blevet skrevet under - det vil sige i løbet af omkring en måned.

Pris for hele systemet: 20 millioner kroner.

De tørre facts i udbudsmaterialet fandt en række IT-leverandører tilpasset og filet helt ind til KMD's produktvifte.

- Listen var så omfattende, at det faktisk kun var virksomheder, som er specialiserede i at levere total-systemer til kommuner, der kunne byde. Desuden var kontraktsummen meget lille i forhold til det omfattende antal af systemer. Det er en meget svær opgave, siger Michael Seifert, der er administrerende direktør i konsulentvirksomheden Pentia.

Trods en umiddelbar interesse var heller ikke Pentia - på grund af omfanget og prisrammen - interesseret i at byde på forskellige dele af opgaven, som Michael Seifert mener "lugter lidt af fisk."

Reelt er det nemlig kun KMD og Columbus IT Partner, der kan levere væg-til-væg systemer herhjemme, og med Columbus ude af feltet, var banen effektivt ryddet for KMD.

Intet indhold
Michael Seifert undrer sig desuden over, at der i udbudsmaterialet kun var opremset de respektive hovedområder, som der skal leveres delsystemer til. For eksempel stod der i udbudsmaterialet blot "debitor", "boliglån", "boligsstøtte", "dagpenge" og så videre uden den mindste antydning af indhold eller teknisk fundament.

- Normalt plejer der at stå nogle linier om, hvad kunden ønsker, og hvad IT-miljøet består af, siger Michael Seifert.

Også CSC valgte bevidst Farum-udbuddet fra.

- Vi har simpelthen ingen produkt-suite, der dækker alt det, som Farum vil have. Det har kun Columbus og KMD, og Columbus bliver det jo næppe, siger direktør for CSC's offentlige division, Kai Dahl-Jensen.

Han understreger, at CSC ikke har noget problem med Farum Kommunes fremgangsmåde i dette tilfælde, idet CSC tidligt besluttede sig for, at udbuddet ikke var interessant.

- Men generelt må man jo sige, at det er problematisk, hvis et udbud bliver tilrettet til én bestemt leverandør. Sådan noget bryder vi os ikke om, siger Kai Dahl-Jensen.

KMD alene på banen
Farum Kommune lægger ikke skjul på, at det kun var KMD, der reelt bød på opgaven. Et enkelt andet selskab bød på et del-system, men da kommunen ønskede en væg-til-væg løsning, var det reelt kun KMD, der kom i betragtning.

- Vi kunne simpelthen ikke gøre det anderledes. Sagen er, at vi før havde en total-kontrakt, og det ønskede vi at fortsætte med efter Columbus for at komme hurtigt op igen, siger IT-chef i Farum Kommune, Morten Jørgensen.

Han mener dog ikke, at Farum Kommune havde valgt KMD på forhånd og peger på, at intet har holdt de forskellige leverandører fra at tænke i alternative baner for at byde ind på total-udbuddet.

- I tidernes morgen gik Columbus og GE Capital for eksempel sammen om en total-løsning, og samme model har de andre jo ikke været forhindrede i at anvende, siger Morten Jørgensen.

Farum Kommune har netop annulleret sit hasteudbud for at gå ind i forhandlinger med KMD om levering af det nye system.

Tilbage til artikler

 

Computerworld Online februar 2002


Brixtoftes IT-leverandører sponserede boldklub

Som mange andre virksomheder tegnede Columbus IT Partner og Compaq sponsoraftaler med Peter Brixtoftes højtelskede Farum Boldklub kort tid efter, at Farum Kommune havde lagt store ordrer hos virksomhederne. Compaq afviser enhver sammenhæng mellem sponsoraftalerne og kommune-kontrakterne.


Af Dan Jensen

Noget for noget. Sådan synes mantraet for Farum Kommunes omstridte og fodboldglade borgmester Peter Brixtofte (V) at have lydt i flere år.

I flere år har der nemlig været et påfaldende sammenfald mellem kommunens leverandører og sponsorerne i Peter Brixtoftes højtelskede Farum Boldklub. Brixtofte er aktionær i klubben og var formand for den, indtil BT fornylig afslørede det komplicerede net af vennetjenester og mystiske sammenfald, der længe har hersket i kommunen.

Blandt sponsorerne af Farum Boldklub var Columbus IT Partner, der har leveret kommunens IT-system, samt Compaq, der har leveret omkring 2000 pc'er til kommunens folkeskoleelever.

Sponsoraftale
Compaqs sponsorat af Farum Boldklub trådte i kraft i begyndelsen af 2000 blot et halvt år efter, at selskabet i august 1999 havde fået leverancen af mellem 2000 og 2500 pc'ere til kommunens folkeskoleelever.

Compaqs sponsoraftale lagde sig dermed i rækken af andre påfaldende sammenfald mellem kommunale leverandører og sponsorer af Farum Boldklub.

Blandt sponsorerne var ifølge Politiken blandt andre møbelleverandøren til en række skoler i kommunen, kommunens mangeårige rengøringsselskab og det selskab, der drev kommunens rensningsanlæg.

Compaq: Ingen sammenhæng
Marketingchef i Compaq, Søren Langgård Larsen, afviser imidlertid, at der var nogen sammenhæng mellem sponsoraftalen og den store kommunale ordre - bortset fra, at det var kommunens medarbejdere, der gjorde Compaq opmærksom på muligheden for en sponsoraftale med fodboldklubben.

- Kommunens folk har givetvis opfordret os til at gå ind i det, og så kiggede vi på det. Vi så det som en mulighed for at få en ekstrem billig eksponering i Superligaen, hvis Farum kom så langt, og vi fik efterfølgende en god aftale med boldklubben, siger Søren Langgård Larsen til Computerworld Online.

Compaqs sponsorat af Farum Boldklub udløber til august og bliver ikke fornyet, da pc-giganten er ved at lancere en ny sponsor-strategi med færre og større sponsorater.

Søren Langgård Larsen afviser, at beslutningen har nogen forbindelse med den nuværende Brixtofte-skandale.

- Det er noget, som har været besluttet i lang tid. Vi har samlet været glade for aftalen, selv om jeg må indrømme, at der da i øjeblikket er dage, hvor man har været gladere for et sponsorat end det her, siger han.

Columbus IT Partner på sponsorlisten
Farum Boldklub ønsker ganske usædvanligt ikke at udlevere sin sponsorliste, der mod sædvane heller ikke er at finde på klubbens websted. Det var den imidlertid i januar 2000, hvor Politiken tog print af den.

På listen var dengang også Columbus IT Partner, der underskrev sin første Farum-kontrakt om levering af systemer til økonomistyring og dokumenthåndtering 30. juni 1998.

På samme tid, som aftalen blev underskrevet, luftede Peter Brixtofte højlydt sine tanker om, at Columbus IT Partner skulle levere et komplet kommunesystem til Farum Kommune.

Det skulle opfylde den kontroversielle borgmesters længe nærede ønske om at frigøre sig fra det daværende Kommunedata - nu KMD - der dengang stort set havde monopol på det kommunale IT-marked.

Det endte med, at Columbus IT Partner fik Farum Kommune som sin første totalkunde med en millionaftale om levering af sit første komplette kommunesystem.

Kommunedata var dengang med i udbudsrunden, men blev ikke valgt. Og det kom på mange måder ikke bag på virksomheden. Det fortæller salgschef i KMD, Kim Jakobsen, der i 1998 deltog i præsentationen i Farum Kommune.

- Vi havde faktisk en opfattelse af, at det hele var afgjort, inden vi præsenterede vores produkt. Det hele virkede meget overfladisk. Det virkede som om mødedeltagerne var tilfældigt udvalgte. Og de fik først udleveret materialet, da de ankom, så de var ganske uforberedte. Det var meget usædvanligt, siger han i dag til Computerworld Online.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Columbus IT Partners administrerende direktør, Carsten Dilling.

Tilbage til artikler